Van C-merk naar A-merk: Hoe Zaanse Mayonaise het deed én wat jij hiervan kunt leren

Toen Zaanse Mayonaise ooit begon, was het een regionaal product in Nederland, vooral populair bij een niche publiek in het noorden. ‘’In 2006 waren we zelfs té goedkoop. We waren niet commercieel, alleen maar productie-gedreven.’’ Aldus Van Wijngaarden – vierde generatie eigenaar van Zaanse Mayonaise. Zelfs zo goedkoop dat ze zich lieten verleiden om Euroshopper Zaanse mayonaise te maken. Niet echt lekker voor je merkbeleving.Want hoe kom je van dit stigma af?  Fast forward naar 18 jaar later: een A-merk met landelijke bekendheid en een trouwe fanbase met een omzet van 50 miljoen. Hoe kreeg Zaanse Mayonaise dat voor elkaar?

Strategie

Schermafbeelding 2025 01 17 om 11 49 23

Het benutten van authentieke waarden

Zaanse Mayonaise wist slim in te spelen op hun historische wortels en kwaliteit. Met hun naam verwijzend naar de Zaanstreek, zette het merk al vroeg in op authenticiteit. De nadruk lag op het traditionele recept, wat hen een bepaalde geloofwaardigheid gaf in de markt. Authentieke, regionale waarden kunnen een niche merk onderscheiden en sterke merkloyaliteit opbouwen. Mensen voelen zich nou eenmaal verbonden met ‘echte’ merken en verhalen.

Herpositioneren en inspelen op trends

Toen de populariteit van authentieke en lokale producten toenam, herpositioneerde Zaanse Mayonaise zich om beter aan te sluiten bij de consument. Ze benadrukten een ambachtelijke, authentieke en eerlijke identiteit. Dit maakte hun product aantrekkelijker voor consumenten die op zoek waren naar producten met een verhaal en hogere kwaliteit. Hierdoor stapten ze af van het C-merk gevoel, maar positioneerden ze zich als een authentiek A-merk.

Samenwerken met topketens & toffe merken

Door samenwerkingen met supermarkten zoals Albert Heijn kreeg Zaanse Mayonaise bredere zichtbaarheid. Dit zorgde voor een grotere distributie en toegankelijkheid, een belangrijke factor voor een merk om van C- naar A-status te groeien. Dankzij strategische partnerschappen bleef het merk zichtbaar en won het terrein op de schappen. Letterlijk en figuurlijk.

Ze boorden ook nieuwe doelgroepen aan door samen te werken met kledingmerken. Opeens zag je jongeren met t-shirts lopen met de zeer bekende Zaanse Mayonaise 

Consistente branding en productkwaliteit

Tot slot bleef Zaanse Mayonaise consequent in kwaliteit en uitstraling, wat vertrouwen opbouwde. Ze zien er (bijna) hetzelfde uit als in hun C-merk tijdperk. Consistentie in branding – herkenbare verpakking, kleur, en smaak – versterkte de merkherkenning. Het bevestigt dat een sterk merk niet alleen om marketing draait, maar vooral om het blijven leveren van de beloofde kwaliteit aan de consument. Consistentie dus.

Artikel delen: