Een goed logo, ondersteund met een passende tone of voice, illustraties, beeld en eventueel een pay off, al deze elementen samen vormen je brand identity: hoe jouw merk eruit ziet en waar je als merk herkenbaar mee bent. Een goede visuele identiteit helpt je bedrijf te profileren in de markt en een relatie met de klanten op te bouwen. En zo’n relatie opbouwen met je klanten? Dat zorgt direct voor meer bedrijfsresultaat.
Een brand identity, ook wel merkidentiteit, zijn alle beelden en geluiden dat een merk wil uitdragen naar de markt. Het gaat om visuele, audiovisuele en verbale elementen van een merk, dus denk aan een naam, logo, maar ook welke kleuren worden gebruikt, lettertypes, vormgeving, beelden of een stem van een merk. Een brand identity is dus echt de persoonlijkheid van een bedrijf.
Harry Piekema, bekend van zijn rol als de supermarktmanager van Albert Heijn, is ook onderdeel van de brand identity. Of wat dacht je van de bekende blauw-gele kleuren van Ikea, maar ook van de Zeeman? Een brand identity vertaalt de kern van een merk naar de buitenkant en helpt dus mee met hoe je doelgroep denkt over je merk. Het laat zien wie je bent en waar je voor staat.
Zoals gezegd, zegt een brand identity iets over de persoonlijkheid van je bedrijf. Het zorgt ervoor dat je herkenbaar en onderscheidend bent en, als je een merkidentiteit goed inzet, zegt het ook iets over waar je voor staat. Het is dus ook meer dan alleen je logo, het gaat over het totaalplaatje van je merk. Met andere woorden: een brand identity heb je nodig om een persoonlijke relatie aan te gaan met je doelgroep.
De merknaam is natuurlijk de naam van je bedrijf, waar je aan herkend wordt. Bij het bedenken van een bedrijfsnaam is het belangrijk op de volgende punten te letten:
Kom je niet uit je merknaam? We hebben al regelmatig mogen meedenken aan een goede en passende bedrijfsnaam.
Een logo is onderdeel van je branding en vaak het meest herkenbare onderdeel van je brand identity. Het is een visueel icoon die je merk vertegenwoordigt. Ook bij een logo draait het om herkenbaarheid, bijvoorbeeld in de gouden bogen van McDonalds of de gekleurde oo’s van Google.
“Jazeker, de x!”, “x geeft je vleugels” of “wast een berg, kost een beetje?”. Grote kans dat je gelijk weet van welke merken deze pay-offs zijn. En dat is dus ook gelijk de waarde van een goede pay-off of slogan, het zorgt voor veel herkenbaarheid. Een goede pay-off of slogan is vaak kort, herkenbaar en pakkend.
Je kleurkeuze doet veel voor je merk. Zeeman kiest bijvoorbeeld bewust voor de geel en blauwe kleuren en dat heeft alles te maken met toegankelijkheden lage prijzen. De winkels zijn eenvoudig, de meeste producten liggen in losse bakken en de prijzen blijven laag.
Elke kleur heeft zijn eigen associaties, zo wordt rood vaak gebruikt als energieke kleur, en blauw om betrouwbaarheid uit te stralen. Kleur is heel belangrijk in je brand identity omdat het zo herkenbaar is voor je merk.
Niet alleen kleuren, het logo en de kleuren die je gebruikt zijn onderdeel van je brand identity, ook de vormgeving is daar onderdeel van. Hoe je bepaalde elementen vormgeeft draagt namelijk ook bij, bij het uitdragen van je brand. Dit komt in allerlei uitingen tot zijn recht, van de website tot aan flyers, een beursstand en een nieuwsbrief. Consistentie is hierin heel belangrijk, omdat het gaat om de herkenbaarheid van je bedrijf.
Met scheef of zonder scheef, tijdloos of klassiek, chique tot neutraal, ook lettertypes geven vorm aan een persoonlijkheid van een merk. Inmiddels is er zoveel keuze uit lettertypes dat de keuze eindeloos is. Maar ook zelf een lettertype ontwikkelen behoort tot de mogelijkheden. Iedereen kent de bliksemschicht wel in het logo van Harry Potter, maar ook de sierlijke letters van Coca Cola zijn heel herkenbaar.
Stock-foto’s op je website? Niet zo’n goed idee. De kans dat ze bijdragen aan je merkidentiteit is namelijk niet zo groot. De visuele brand identity geeft je merk een gezicht, en daar is het beeldgebruik een belangrijk onderdeel van. Unieke en merk-passende beelden krijg je door goede fotografie in te zetten, eventueel gecombineerd met uniek gemaakte video’s die passen bij de look en feel van je merk.
Wat zijn de karaktereigenschappen van jouw merk? Deze schemeren vaak door in de tone of voice. Het gaat er hierbij niet om wat je zegt, maar hoe je het zegt. Een tone of voice gebruik je bij alle communicatie vanuit je merk, of het nu om een advertentietekst of een compleet merkverhaal gaat. Een tone of voice bepaal je met onder meer deze vragen:
Is jouw merk toe aan een restyling? Of wil je juist een nieuw merk lanceren? Martijn helpt je graag!
Bel ons via +31 88 066 5005, of stuur
een mail naar hallo@depositie.nl.